La Memòria del Museu Municipal de Molins de Rei III

El Museu del Club Samaranch

Associació Amics del Museu

La setmana passada vam acabar dient que a Molins de Rei la iniciativa del naixement de Museu va correspondre a un dels homes més vinculats a la història del municipi des del principi del segle XX: Enric Madorell i Claramunt (1897-1990).

No parlarem avui de la seva trajectòria en el món industrial, ja parlat en altres ocasions. Pel que fa a la memòria del Museu Municipal hem de dir que la creació del Museu l’any 1953 es deu a ell. Enric Madorell en va ser el fundador i assumí eficaçment el paper de director, activador i impulsor de les activitats museístiques fins a l‘any 1982, en què per raons d’edat va sol·licitar el relleu en la direcció del Museu.

El naixement del Museu sorgí a partir de l’obsequi d’un teixits coptes dels segles II i III que va fer Francesc Samaranch, propietari de la Fàbrica Tèxtil Samaranch de Molins de Rei a Enric Madorell, que n’era el director: “Teniu. Com que sé que a vos us agraden les coses valorades per l’antiguitat, aquí teniu uns fragments coptes dels segles II i III”.

Aquest regal tindria importants conseqüències. Enric Madorell va pensar a incitar els seus companys de treball a començar una col3lecció de tel4es i objectes relacionats amb la indústria tèxtil, però va considerar que la col·lecció podria abastar més aspectes de la història i la cultura molinenca. Aquesta fou la llavor del futur Museu de Molins de Rei.

L’empres tèxtil Samaranch S.A. havia estat una de les més importants de Molins de Rei, tant pel seu nombre de treballadors –més de 500- com per la incidència en diversos àmbits de la vida local, entre les quals cal remarcar la gran tasca social i cultural desenvolupada des de l’any 1932.

Fruit d’aquesta preocupació social, s’inaugurà l’any 1945 el Club Samaranch. La missió del Club era fomentar la cohesió social del grup de treballadors; per això es va optar per fer una oferta cultural atractiva, amb cicles de conferències, exposicions, teatre, sortides culturals, etc.

Quan Enric Madorell, director de la fàbrica Samaranch, va pensar en la creació d’un museu, atès que no disposava d’espais adients per acollir la col·lecció aplegada, va instal·lar les primeres sales del Museu a les dependències del Club Samaranch.

Es va fer una crida a tots aquells que volguessin fer aportacions al Museu i la resposta dels molinencs no es va fer esperar: aviat es van fer donacions d’objectes diversos.

Així, amb les peces del grup d’Amics Studi, ja dissolt, les seves pròpies col·leccions i les aportacions espontànies dels donants, Enric Madorell va crear el Museu Municipal de Molins de Rei.

La sala del Museu al Club Samaranch es va obrir el juliol del 1953, encara que no va ser inaugurada oficialment fins al 22 de novembre del mateix any.

A l’acte oficial d’inauguració es va comptar amb la presència d’Agustí Duran i Sampere, llavors director del museu d’Història Municipal de Barcelona.