167 anys de la Fira de la Candelera

Ràdio Molins de Rei

La Fira de la Candelera és un dels trets que identifica Molins de Rei i, en arribar a la 167 edició, fins i tot ja forma part de la nostra forma de ser. Sense la Fira, segurament els molinencs, no seríem com som.

Molins de Rei ha sabut mantenir viva la Fira de la Candelera, des que es va iniciar l’any 1851, i durant 167 edicions una festa que combina tradició i modernitat i que a hores d’ara ningú dubta que és un dels millors aparadors de la vila. Tot i que l’origen i el fil conductor de la Fira fou l’agricultura, al llarg dels anys ha anat incorporant diferents canvis i novetats, combinant tradició i modernitat, que són els dos elements que caracteritzen aquest esdeveniment que l’han fet atractiva per a tots els públics.

La Fira és, d’una banda l’exponent d’un bon nombre de sectors diversos de l’economia: planter i jardineria, maquinària agrícola , cavalls i bestiar, vins, alimentació, comercial i industrial, automòbil, brocanters i col·leccionisme, artesania i encants, ecologia; i d’altra, és el marc de diferents activitats, socioculturals i ludicofestius; el pregó, les jornades agràries, el típic esmorzar de traginers, els concursos, les exposicions, els concerts, els espectacles teatrals, la presentació de llibres, la botifarrada popular, activitats del món del motor, etc.; completen el que la vila ofereix a molinenc i forans. Cal ressenyar també la participació dels més petits en la fira jove i de les entitats i associacions de la vila amb estands propis.

La Fira de la Candelera és la celebració més emblemàtica de Molins de Rei i una de les tradicions més populars del nostre país, que avui és possible gràcies a l’esforç i a les iniciatives de tota la vila que al llarg de moltes generacions han invertit en aquest projecte col·lectiu de projecció de la vila, d’obertura i acolliment.

La Fira ha aportat molts coses importants de la nostra forma de ser. A part de ser la raó principal per la qual ens ha visitat gent d’arreu, és també una de les bases que ha marcat el nostre caràcter. I la Fira també ens ha ensenyat que, malgrat les dificultats, el fred o la pluja, (i recordem les grans ventades de l’any passat), cal ser-hi i treballar i que la perseverança i l’esperit de millora i superació han fet que les coses, a mig i llarg termini, amb esforç, donin resultat. És el que Molins de Rei fa amb la Fira i la Fira ens ha ensenyat i ens ensenya any rere any, a fer en el nostre dia a dia.

La Fira és la data en què Molins de Rei és referència a Catalunya. Durant el proper cap de setmana, Molins de Rei esdevindrà la destinació de molta gent. I és normal, perquè la Fira de la Candelera ofereix tants atractius per a tots els públics: activitats, gastronomia, productes, demostracions, entitats... La Fira, en definitiva podria semblar impossible que pogués captar l’interès de tanta gent de tants llocs diferents en els nostres carrers. Però la realitat és la que coneixem.

Amb un origen que es remunten al segle XIX, la Fira de la Candelera és la celebració més emblemàtica de Molins de Rei i l’esdeveniment de referència. És per aquest motiu que l’any 2002 va rebre la distinció de Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Sortim al carrer a gaudir de l’extraordinària oferta que tenim a peu de carrer a Molins de Rei. Des d’aquí us convido, personalment, com un vilatà més, que ens fem nostre la vila, que ens fem nostra la Fira, perquè, com diu l’eslògan: Som Candelera, som Molins de Rei.

No ens perdem la Fira. Tornem-hi un any més a la Fira.

Bona Fira de la Candelera!