Molins de Rei en blanc i negre X

El passeig del Terraplè i el Foment

Ràdio Molins de Rei

El passeig del Terraplè i el Foment

L’actual passeig del Terraplè es digué passeig de Larroca com a homenatge al governador civil Ramon de Larroca que l’any 1898 va construir-hi un terraplè de pedra per protegir la vila de les riuades, després que aquell any l’aigua arribés al carrer Major. Abans d’això, era solament un canyar. L’última riuada, que molts encara recorden, fou el setembre del 1962, l’aigua arribà a l’altra banda del Terraplè.

En fotografies d’una vista parcial de Molins de Rei de l’any 1915, encara es poden veure els camps de cultiu on, en aquest indret, l’any 1921 s’hi va construir el Foment Cultural i Artístic i l’any 1925 es va urbanitzar tot el passeig. Va ser entre el 1924 i el 1927 quan es van construir els quatre ponts que, des dels nous carrers de Rubió i Ors (el primer de tots tres), de Miquel Tort i del Doctor Barraquer, hi comunicaven sobre el rec. L’altre pont comunicava el carrer Molí amb el passeig del Terraplè.

Avui, desapareguts els ponts, a la cantonada del Doctor Barraquer encara podem admirar la torre modernista del senyor Mestres, metge i a la cantonada del carrer Rubió i Ors, la torre del senyor Fàbregas, també metge.

El Foment fou una de les tres entitats socials més rellevants de la vila per unir petites societats de caràcter benestant com el Centre Recreatiu del cafè Nou, la societat coral La Unió, el Local del carrer Major i el Centre Catalanista o antic casino del carrer Carril. L’any 1925 es construí l’edifici annex del cafè.

El Foment, respecte a les altres entitats, tenia la particularitat d’haver construït l’edifici del cafè a part. També es distingia pel seu teatre a la planta baixa, en lloc d’ocupar la primera, i pel fet que la platea era basculant, cosa que feia el canvi d’ús de teatre a pista fàcil d’una manera ràpida.

Els balls hi eren tot un reclam; portaven els millors músics i orquestres de l’època. S’organitzaven balls per cada festa. Sant Antoni, Fira, Corpus, però eren especialment populars els de disfresses per Carnestoltes i els del matí de Festa Major.

De seccions, el Foment, en va tenir diverses i van ser força actives: Estudi d’Art Dramàtica de Teatre, biblioteca, cineclub, billars i esports, entre d’altres. Darrere de l’edifici principal van habilitar-hi un camp de futbol, aviat un dels llocs més freqüentats del Foment FC i, més tard, el Molinense. Anys després va ser l’espai de la pista d’estiu.

El prestigi del grup d’Estudi d’Art Dramàtica de Teatre va sobrepassar l’àmbit local obtenint els premis de teatre amateur concedits per la Generalitat, guanyats els anys 1932 i 1934.