Molins de Rei en blanc i negre IV

Plaça de la Creu i Antic Mercat, Carrer del Mercat i nou Mercat

Ràdio Molins de Rei

Plaça de la Creu i Antic Mercat

L’antic Mercat, primer de cereals i autoritzat des de l’època de Jaume I, va passar a fer-se de la plaça de la Vila a la plaça de la Creu, sempre a cel obert. Va ser el 1890 quan es va construir el nou mercat a la confluència entre el carrer Major i el de Baix, en el mateix lloc on ja se celebrava, al costat de l’entrada al Palau. L’arquitecte encarregat va ser Antoni Rovira i el constructor, Folch i Claramunt. En aquell moment, quan Molins de Rei no arribava als 3.000 habitants, el mercat es va projectar per a vint parades.

Més endavant es modifica amb uns reixats i una font a l’entrada. També a la plaça hi havia un petit pont que servia per travessar el torrent de l’Hospital, que baixava des del castell Ciuró i pels darreres de Can Roca. Aquest torrent era el límit natural del Palau de Requesens que, per aquest indret, tenia entrada als seus horts i esplèndids jardins. Cal Mateu de la Creu amb un portal de pedra molt més antic que l’edifici, conserva l’escut (malmès), que podria correspondre als Requesens. Des d’allí es podia contemplar ja la torre de planta quadrada de Cal Bofill (actual Escola de Música Julià Canals).

Amb els anys el mercat tingué moltes modificacions, es tancà amb reixes per petició dels venedors i amb un tendal.

La plaça de la Creu, ja sense el mercat, es va remodelar l’any 1944, quan s’hi va tornar a alçar una reproducció de l’original creu de terme del segle XVI, que havia donat nom i que havia estat destruïda en la Guerra del Francès.

Abans de l’obertura del carrer de Pere d’Espalargues ja a finals del segle XX, es podia apreciar el reixat d’entrada a la casa pairal de Can Roca, del 1769, on es va hostatjar el rei Ferran VII, testimoni que encara es pot llegir a l’antic portal d’entrada a la casa amb la inscripció: FERNANDO VII-30 MARSO DE 1814.

Carrer del Mercat i nou Mercat

En construir-se el nou mercat (l’actual), es va obrir el carrer que hi portava des del carrer Major cap al 1935, i el 1940, les escales del carrer Balmes. De fet, l’antic mercat de la plaça de la Creu aviat s’havia fet petit i el 1932 es va projectar l’altre, més gran, a l’actual ubicació.

El nou mercat va ser encarregat a l’arquitecte municipal, Joan Gumà Cuevas. El 1934, el constructor Josep Badia va iniciar-ne les obres i al juliol del 1935 es va inaugurar.

Aquest nou i gran mercat, d’acord amb la importància de la vila en aquell moment, constava de 165 parades: 51 als laterals, amb cansaladers, carnissers i gallinaires, i 75 de centrals, les de fruita i verdura, disposades d’una manera contínua, només separades per quatre passadissos que convergien al centre amb dues fonts i les parades de peix.

Amb la construcció del mercat no es va fer encara la urbanització de la plaça del Mercat, tal com s’havia acordat en el ple del 1932. Requeria l’expropiació d’algunes finques i en plena postguerra, la seva execució esdevenia massa costosa; es va posposar fins a finals de la dècada dels cinquanta. L’any 1959 s’inaugurà i és on es va ubicar el mercat setmanal, més conegut popularment com Els Encants.