Aliments per combatre la grip i el refredat
En aquests mesos de fred, hi ha aliments que ajuden les defenses i el sistema immunitari a combatre o mitigar grips i refredats
Ara que les temperatures han baixat, la grip, els refredats i les bronquiolitis estan a l’ordre del dia, hi ha aliments que ajuden les defenses i el sistema immunitari. El més important es portar sempre una dieta equilibrada en què s’incloguin fruites i verdures.
Així, és fonamental afegir a la nostra alimentació diària, en aquests mesos d’hivern, productes naturals rics en vitamina C, com poden ser les taronges, les llimones i les aranges, a més de totes les verdures de fulla verda: cols, espinacs, bledes... Altres productes rics en vitamina A els trobem en les pastanagues, en peixos com el verat i en la carn animal, sobretot en les parts de triperia com el fetge.
Entre els aliments que aporten una gran quantitat de zinc a l’organisme podem destacar les mongetes, els cigrons, les figues, les nous, els espàrrecs, els musclos i la carn de be.
A part dels aliments mencionats més amunt, avui en parlarem succintament dels que funcionen més bé per recuperar-se i també per prevenir els virus:
L’all té propietats antivirals i antibacterianes que poden ajudar a mantenir-nos sans. També pot ajudar a combatre la tos, els refredats i la sinusitis. Si es menja cru, se n’aprofiten millor les propietats, també es pot picar o esprémer-lo.
La ceba, com l’all, perquè mantingui al màxim les seves propietats, s’ha de menjar crua. La ceba és un antiinflamatori, antioxidant i antibiòtic natural. També va bé per dissoldre mucositats, per això es considera un antibiòtic natural. Hi ha qui dorm amb una ceba per la meitat a la tauleta de nit, per aspirar-ne l’aroma.
La magrana és un aliment fantàstic per combatre la grip. La magrana és rica en vitamina C, és tres vegades més antioxidant que el te verd i cobreix les necessitat diàries d’àcid fòlic. Reforça el sistema immunitari, alleuja la febre, el mal de coll i la infecció d’oïda.
El kiwi és el més poderós i recomanat per enfortir les defenses, tot i que la taronja i altres cítrics suposen també una bona quantitat de vitamina C. Amb un sol kiwi s’obté el doble de vitamina C que amb una taronja, cobrint així completament les necessitats diàries d’aquesta vitamina.
La carabassa conté betacaroté, que es transforma en vitamina A i reforça el sistema immunitari, ajudant a prevenir les malalties del sistema respiratori. Les seves llavors també són molt recomanables pel seu alt contingut en zinc.
I un altre superaliment que és interessant incloure en la nostra dieta, sobretot en aquests mesos d’hivern, és el gingebre. Tot i que encara no és massa habitual utilitzar aquesta arrel, hem de dir que el gingebre ajuda a netejar les vies respiratòries i alleujar els símptomes d’una congestió.