La poma
El pomer o pomera (lat., Pyrus malus; cast. manzano o manzanero) és un arbre de fulla caduca que produeix una fruita excel·lent conegut com poma, i sembla que fou el primer arbre cultivat fa ja vint mil anys. Quant al seu cultiu, no reclama una terra massa especial, però sí necessita un terreny amb suficient profunditat per arrelar bé i que la terra estigui ben drenada i li doni el sol. La poma és un producte de la terra que té un lloc particularment destacat en la cuina catalana tradicional, ja que és l’element principal de les famoses pomes farcides de carn picada d’Arenys de Mar, popularment conegudes “relleno”. La poma és una fruita molt agraciada amb vitamina C i potassi.
Encara que actualment trobem pomes durant tot l’any en el mercat, els millors mesos per degustar-les són setembre, octubre i novembre. Existeixen moltes varietats de pomes; antigament la Poma Camosa era la més preuada i avui la que té més acceptació és la Golden, que té una pell molt llisa i la forma arrodonida, amb una polpa gustosa i de sabor refrescant, tendre i dolça, en absolut àcida i agraciada amb una pell molt apta per utilitzar en remeis casolans de tradició popular, ja que, segons una antiga dita castellana: “Una manzana al día, mantiene al doctor en la lejanía”.
La pell de la poma s’ha usat en la tradició medicinal popular degut a les enormes capacitats refrescants i a les seves peculiars propietats vitamíniques i digestives, ja que la ingestió habitual de la poma amb la seva pell produeix uns efectes suaument laxants i, si es menja bullida, regularitza les disfuncions intestinals.
L’aigua que ha servit per bullir la poma és d’especial utilitat per a les malalties que comporten estats febrils. Del most de la poma fermentat es prepara una beguda escumosa, la sidra, que és molt refrescant i vitamínica. A més de posseir nombroses propietats antioxidants, la sidra exerceix una funció protectora de l’aparell vascular, afavoreix l’eliminació de l’àcid úric i evita l’aparició dels càlculs renals.
En els casos de digestions difícils, gastritis i diarrees, un preparat de canyella amb pells de poma és una medecina excel·lent. En efecte, amb la pell de dues o tres pomes camoses o no, canyella en rama, un quart de litre d’aigua, unes gotes de suc de llimona i una cullerada de mel, tot posat a coure a foc lent durant cinc minuts, resulta una potinga molt indicada per a curar la gastritis, la diarrea i fins i tot la inflor del ventre.
Altres classes de pomes de la nostra terra són: Gala, Granny Smith i Red Delicioues.
Mengem pomes catalanes, ens ho agrairan sobretot els cultivadors de Lleida i de Girona. Fem país.