Dia mundial del Medi Ambien
5 de juny
Segons els informes de la NASA els últims nou anys han estat -globalment- els més calorosos de la història. Almenys des que es tenen registres de les temperatures planetàries. Si es manté aquesta tendència, s’arribarà al sostre de l’escalfament global que es va establir en els Acords de París (1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials) en tan sols deu anys (alguns experts assenyalen que fins i tot podria ser abans).
Les conseqüències d’aquest escalfament global són conegudes per tots. És cert que la Terra té cicles naturals que es produeixen cada cert temps entre els quals es troben els canvis climàtics. Per posar un exemple, fa uns 10.000 anys, el clima del nostre planeta era més fred que l’actual i les glaceres ocupaven un gran percentatge de la superfície terrestre, però, a poc a poc, es van anar succeint certs canvis que van posar fi a aquest últim període glacial.
No obstant, l’actual canvi climàtic té alguna cosa que el fa diferent. I és que no és natural. És a dir, no s’hauria d’estar produint (i menys d’una forma tan accelerada), si no fos per l’activitat nociva de l’espècie humana. I són diversos els factors que estan desencadenant aquest canvi climàtic. Entre ells, la deforestació i l’augment accelerat de la població mundial (s’espera que creixi uns 2.000 milions de persones en els pròxims 30 anys).
A més s’hi ha de sumar l’augment de les emissions de tres gasos concrets, que atrapen la radiació solar escalfant l’atmosfera del planeta. El primer (per ordre d’importància) és el diòxid de carboni. Les seves fonts naturals inclouen les plantes i el material animal en descomposició, els incendis forestals naturals i els volcans. Però el que és realment preocupant és el CO2 que procedeix de l’activitat humana, com a conseqüència de la crema de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas) i també la desforestació.
El segon gas és el metà, que es genera als descompondre’s la matèria orgànica, que procedeix en gran part dels abocadors, el bestiar boví i la resta del sector ramader.
El tercer gas és l’òxid nitrós, emès en aquest cas pels bacteris del sòl. L’agricultura i l’ús de fertilitzants amb base de nitrogen, juntament amb el tractament dels residus animals, n’augmenten la producció. Així mateix, algunes indústries -com la del niló- i la crema de combustible en motors de combustió interna també alliberen òxid nitrós a l’atmosfera.
Afortunadament, són moltes les accions que podem portar a terme per tractar de frenar aquest procés, des de les individuals fins al suport a iniciatives que formen certs canvis en les indústries, en el transport o en els governs.
La llista d’efectes del canvi climàtic és llarga. Acabarem explicant les conseqüències del canvi climàtic que estan afectant processos naturals de vital importància. A causa del desglaç, estan augmentant la temperatura global i el nivell del mar, que s’està acidificant. Es multipliquen alguns fenòmens meteorològics com els huracans, els ciclons, les pluges i les sequeres extremes o les inundacions. Alguns ecosistemes, com per exemple, els aiguamolls, estan en risc de desaparèixer. A més, l’augment de les temperatures i al disminució de les precipitacions són el caldo de cultiu ideal per als incendis.